Kocsis Feri írta!
Egy megkeresésemre sajnos a mai napig nem jött válasz. Az "AFTV" A2=Iraklion vételét szerettem volna visszaigazoltatni az amerikai hadsereggel, még az 1970-es évek második felében. A vételt igazoló levelet a fotókkal a Németországi Szövetségi Köztársaságban adtam postára, hogy oda is érjen a címzetthez... Bíztam abban, hogy az elhárítás - látva, hogy az "1. számú közellenség" -tõl egy sima QSL jön, tovább engedi a levelet... :
Sziasztok!
Kocsis Feritõl eltérõen, nekem kedvezõ tapasztalatom volt az
amerikai hadsereg (AFTV) visszaigazoló levelének kézhezvétele körében, mivel a krétai katonai bázis, amerikai normájú tv-programjának sikeres vétele után, innen Magyarországról kültem az angol nyelvû vételi értesítõ levelem, s néhány hónap múlva a lakás címemre meg is érkezett a válaszuk (ha nem is QSL lap formájában) az európai tv-, és rádió állomásaikról szóló mûszaki tájékoztatóval egyetemben.
Ausztrál tv-programot a VHF I. sávban (sajnos) nem sikerült ugyan a mai napig sem fognom, de 1986 tavaszán levélben megkerestem õket a tv-adóikra vonatkozó mûszaki információk megküldése véget, hogy egy esetleges ausztrál vétel azonosításában az segítségemre lehessen. E téren is igen kedvezõek voltak a tapasztalataim, mivel vaskos kötetben küldték meg valamennyi Ausztrál szövetségi állam tv-, és rádió programjainak mûszaki-, vételei adatait, de még az adás idõkrõl is tájékoztatást adtak, így egy esetleges ausztrál vétel viszonylag könnyen beazonosítható lett volna.
A két válasz levelet az alábbaikaban közreadom.
.
Mint a QSL lapok korábbi ismertetése során már hivatkoztam rá, számomra a
Szovjet TV (TSS) és a Román TV (TVR) vételeinek QSL lapos visszaigazolása okozott némi gondot. 1974-ben angol nyelven kerestem meg elõször a Szovjetúnió televízióját, de mint azt a mellékelt levél is tanúsítja, az angol nyelvû megkeresésre oroszul válaszolva, egy fejléc nélküli válasz levélben arról tájékoztattak, hogy nem használnak, így nem tudnak küldeni QSL lapot.
Lényegében hasonló gondjaim voltak még 1974-ben a Román televízióval is, hisz bár invitáltak a Román Rádió Halgatói Klubjába, de QSL lapot (ekkor még) nem küldtek, viszont küldtek levelük mellékleteként 3 db. újévi kártyanaptárt, ez ám a nagyvonalúság! Két évvel késõbb viszont már, a francia nyelvû megkeresésemre a QSL lapjuk mellett, pld. még a gerinchálózati csatona és adóteljesítmény összeállítást is megküldték.
Így utólag visszagondolva, talán az okozhatta a problémát egyes tv-társaságok tekintetében, hogy én "túl korán", már
1973-74-ben megkezdtem a vételi eredményeim megküldését az egyes tv-knek, s kértem tõlül a QSL lapjaikat, de ekkor még néhány tv-társaságnál érdemben "nem tudtak mit kezdeni az ez irányú megkeresésemel, nem alakult még ki ennek a "kultúrája" több-, fõleg Kelet-európai ország televíziójánal, s egyébb híján küldtek egy semmit mondó levelet. Bár, a Magyar Televízió már ekkor is "kilógott" a sorból, hisz az MT Mûszaki Igazgatósága már ekkor is profi QSL lapot küldött az érintetteknek, melyen (mint már a QSL lapok között bemutattam) a Magyar Televízió által korábban alkalmazott RETMA 1956 típusú monoszkóp ábrát, valamint "hátoldalilag" a tv-gerincadó hálózat adatait adták meg.
Akik a QSL lap(ok) mellé még egyéb „nyugtázó”, tájékoztató leveleket is küldtek:
Jordánia, Kína és Anglia:
A
Jordán Televízió (JRT) a városképet, tájképet tartalmazó QSL lapja mellé még egy levélbeni visszaigazolást is szükségesnek tartott, bár a "Hajdú" név irásával, úgy a levél címzésénél-, mint a levél boríték címzésénél kisebb gondjaik voltak. A
kínaik (CCTV) viszont a levelük mellékleteként nem tv-, hanem rádió QSL lapot küldtek, abból viszont jó egynéhányat!
Az
Angol televízió, a
BBC e körben is adtak a formára, és QSL lapjuk mellett, különbözõ tartalmú-, informáló leveket is küldtek egyidejûleg, csatolva hozzá nagymennyiségû "repi anyagot" a csatornalistákról, teljesítmény adatokról, stb.
.
.
Csehszlovákia, Írország és Belgium:
A
Csehszlovák Televízió (CST) igen kegyes volt a TV-DX amatõrökhöz, hisz az évenként vételi tájékoztatások kézhezvétele után, mindig rövid idõn belül megküldték a QSL lapot és az igazoló leveleket is, de további mûszaki adatokat is az egyes cseh-, és szlovák tv-állomásokról. Az
Ír Televízió (RTE), és a két nyelvû programot sugárzó Belga Televízió (BRT és RTBF) a QSL lapjainak megküldésével egyidejûleg hosszabb-, rövidebb terjedelmû nyugtázó és informáló leveket is küldött.
.
.
Német Demokratikus Köztársaság (DDF)
Különlegességnek tekinthetõ a "volt"
NDK "QSL-lap szolgáltatása", hisz bár küldött több alkalommal is Berlin városképi képeslapokból kialakított, felülbélyegzett QSL lapokat, azonban az "igazi küldeményeit" a kísérõ levelekben helyezte el, gerinchálózati csatornalistával, az alkalmazott tesztábra típusok reprodukciójával, stb. Az NDK-s kísérõlevél puritánsága is külön figyelmet érdemel.
Német Szövetségi Köztársaság (ARD és ZDF):
Mint ismert, az NSZK-ban már a 70-es években is három közszolgálati tv-programot sugároztak; azaz a központi 1. programot az
ARD, a 2. programot a magánkézben lévõ
ZDF és az ún. 3. programot (
ARD-DBP) pedig az egyes Szövetségi Köztársaságok adták. Addig amíg az egyes Szövetségi Köztársaságokból minden alkalommal megjött a „hivatalos” QSL lap és plusz még levélbeni visszaigazolás is (néhányat alábbiakban is bemutatva: NDR, BR, SR, SWF), melyben pld. instrukciókat is adtak a késõbbi vételi értesítések "szabványos" megküldéséhez), addig sem az ARD (IRT), sem a ZDF QSL lapot nem küldött, hanem minden alkalommal nyugtázó, visszaigazoló és informáló leveket küldtek. Úgylátszik, nem a „megfelelõ” ügyintézõhöz kerültek az én vételi jelentésem, mivel tudok olyan hazai amatõrtársról aki állítólag a ZDF ”hivatalos” QSL lapját is megkapta, bár igaz, csak a 80-as évek közepén, én pedig korábban kerestem meg enenk érdekében. Az ARD (ITR) bár QSL lapot nem küldött, de komplett, a teljes NSZK 1., 2. és 3. tv-programjainak gerinc-, és relé állomási csatona listáját, teljesítmény adatokkal együtt megküldte részemre. A három NSZK-s tv program gerinchálózati országtérképes összeállítását (kiegészítve az NDK-s adókkal) mellékelten be is mutatom.
.
.
.
.
.
.
Norvégia (NRK):
A QSL lapok - levelek körében lényegében egy külön kategóriát képviselõ
Norvág Televízió (NRK) korrekt partnere volt a DX-elõknek, hisz minden vételi értesítésre érdemben is reagáltak. Igaz, nem QSL lappal, de valami hasonlóval, hisz az adott idõszakban (vagy azt megelõzõen) használt tesztábráinak fotóillusztrációjával ellátott, a gerinchálózati tv-adókat tartalmazó "országtérképes QSL-lap levelével" igazolta vissza az amatõrök vételi jelentéseit. A konkrét vételeket nyugtázó leveleket a QSL lapok között mutatom be, de az országtérképes VHF I.-III. sávú adóhálózati listájukat-, és a cím változásukra is figyelemfelhívó kísérõ levelükket itt mutatom be. Az országtérképes VHF sávú adóhálózat jól szemlélteti pld. a VHF I. tv-sávban üzemelõ tv-adók országon belüli elhelyezkedését is, így pontosan láthatjuk, hogy egy - egy norvég DX vételünk honnan is származik.
.
Akik viszont QSL lapot egyáltalán nem küldtek (nekem):
Ausztria és Szlovénia (Koper):
Az
Osztrák Televízió (ORF) QSL lapot egyetlen alkalommal sem küldött (ilyen náluk nem volt rendszeresítve), de igen méltányolta a vételi jelentések megküldését, mivel minden alkalommal igen bõséges mûszaki (térképes) dokumentációt küldtek valamennyi tv-, és rádió URH adójukkal kapcsolatban. Az egyes Jugoszláv Szövetségi Köztársaságok televízióinak vételekor „Szerbia-Belgrád”, Horvátország-Zágráb”, stb. rendben megkaptam a QSL lapjaikat, de a
Szlovén Köztársaság Koper-i stúdiójától (amely olasz nyelvû regionális programot sugározott) én sajnos klasszikus QSL lapot nem kaptam, hanem "csak" hivatalos levél formájában történt meg részükrõl a vételi visszaigazolás.
.
.
Hollandia és az EBU:
A
Holland Televízió (NOS) vételét számtalan alkalommal sikerült elérnem a 70-es és 80-as években, de az én vételi tájékoztatóimat õk minden alkalommal nyugtázó levelekkel igazolták vissza. Tudok olyan hazai amatõrtársról, aki a NOS QSL lapjával is büszkélkedhet, bár igaz, hogy azt 1985-ben kapta, én meg akkor már "békénhagytam" a hollandokat QSL lap ügyében. Az egyes Eurovíziós átjátszások vételével kapcsolatban megkerestem az
EBU-t, azaz a brüsszeli székhelyû,
European Broadcasting Union-t is, aki az alábbi nyugtázó, informáló levelet küldte.
.
Svajc és Svédország:
Külön kategóriát képvisel e két ország, hisz
Svajc minden alkalommal rendben visszaigazolta a VHF, ill. adott alkalommal az UHF sávú
SRG, az
SSR és
TSI vételeimet, és rengeteg információs adatot-, többek között még a legkisebb teljesítményû tv-relé állomás adatait is megküldte, de klasszikus QSL lapot õk sem küldtek. Csatolták ugyan monoszkópjuk reprodukcióját is, azonban ez nem nevezhetõ QSL lapnak. (Mint ahogy nem QSL lap a BBC által sokaknak megküldött BBC 2 „F” típusú monoszkóp és PM5544 típusú tesztábra színes reprodukciója sem. A BBC hivatalos QSL lapja a QSL lapokat bemutató korábbi, 2008. október 5.-én tett beírásom második fotósorában, az elsõ fotópozícióban lévõ, a BBC székházát tartalmazó lap, amelyen hátoldalilag kerültek rögzítésre a vételi infók, és a címzett amatõr adatai.). Hasonlóan egyedi
Svéd Televízió (SR) esete is, amely szintén visszaigazolt, és adatokat küldött levélben minden alkalommal, csatolva színes fotóreprodukciókat az ún. „svéd típusú, kislányos” monoszkópjukról és az alkalmazott PM5544 típusú tesztábrájukról is, de klasszikus értelemben ezek sem tekinthetõk QSL lapnak. A Svéd televízió csupán a 80-as években kezdett bevezetni egy tv-adótornyot ábrázoló, QSL lap szerû „kártyát”.
.
.
És, ahonnan semmi sincs meg ...
Egyiptom (EGYPT):
Bár sikeresen vettem az
Egyiptomi Televízió adását Port Said-ból a CCIR 03. csatornán még a 70-es évek közepén, de a vételi értesítésemre küldött egyiptomi visszaigazoló levél az elmúlt évtizedek alatt (több más e körbe tartozó, hozzám megérkezett levélküldeménnyel együtt) sajnos elkallódott, s még a külön kezelt borítéka is részben a gyermekeim bélyeggyûjtési "akciójának" esett áldozatul, így csak a "maradékot" (bélyegtelenített borítékát) tudom szemléltetni.
Újraszerkesztve: 2009. február 15.