Földi rádió adások vétele - FM DX
Moderátor: ING-SAT
- hg1dbt
- Vételi telephely: Gyõr
Re: Földi rádió adások vétele - FM DX
Sziasztok!
Izrael a sávon:
96,6 MHZ Jerusalem/Eitanim "Galei Zahal" RDS:Galatz E
95,5 MHZ Jerusalem/Eitanim "IBA2 Reshet Bet" RDS:BET E 40 KW
94,5 MHZ Beer Sheva "IBA2 Reshet Bet" RDS:BET B
91,8 MHZ Jerusalem/Eitanim "Galgalatz" RDS:GLGLTZ
91,0 MHZ Rishon Lezion "R.Lev Hamedin" RDS:LEV HAMEDINA 91FM 5 KW
Üdv:Tibi
Izrael a sávon:
96,6 MHZ Jerusalem/Eitanim "Galei Zahal" RDS:Galatz E
95,5 MHZ Jerusalem/Eitanim "IBA2 Reshet Bet" RDS:BET E 40 KW
94,5 MHZ Beer Sheva "IBA2 Reshet Bet" RDS:BET B
91,8 MHZ Jerusalem/Eitanim "Galgalatz" RDS:GLGLTZ
91,0 MHZ Rishon Lezion "R.Lev Hamedin" RDS:LEV HAMEDINA 91FM 5 KW
Az újnak nincs párja!
- Markkomarom
- Vételi telephely: Komárom
Szép napot mindenkinek! Alábbi kérdésem lenne: 5 elemes yagit tudnék készíteni,de 4 mm átmérőjű vas/alu huzalból. Ez jó lehet? Olvastam,hogy legjobb alu cső lenne,de nem tudok szerezni,csak drágán.
- benko5009
- Vételi telephely: Budapest, Pesterzsébet †
Szia !Markkomarom írta:Szép napot mindenkinek! Alábbi kérdésem lenne: 5 elemes yagit tudnék készíteni,de 4 mm átmérőjű vas/alu huzalból. Ez jó lehet? Olvastam,hogy legjobb alu cső lenne,de nem tudok szerezni,csak drágán.
Ha CCIR sávra akarod, akkor legalább 10mm külső átmérőjű cső legyen !
Üdv.: Balázs
- benko5009
- Vételi telephely: Budapest, Pesterzsébet †
Sziasztok !
Tudna valaki segíteni ?
Nem tudtam rájönni, hogy mi lehetett ez
Mai vételem délkeletről 93,70 MHz-en:
Sajnos a hangfelvételem értékelhetetlen, mert csak zene van rajta
Tudna valaki segíteni ?
Nem tudtam rájönni, hogy mi lehetett ez
Mai vételem délkeletről 93,70 MHz-en:
Sajnos a hangfelvételem értékelhetetlen, mert csak zene van rajta
- ING-SAT
- Vételi telephely: Budapest X.
- Kapcsolat:
CCIR URH-as antennák min. 10 mm, s max. 20 mm-es rúd, cső, vagy tetszőleges más profilú fémből készülhetnek. Nekem legkedvezőbb tapasztalataim a kb. 16 mm-es, edzett alumínium csőből készített CCIR URH antennákkal voltak. Egy ilyen alapanyagból készült antennának kellő tartása van ahhoz is, ha pld. megpihen rajta 8-10 vadgerle, stb. A 4 mm-es huzal (a cca. 150 cm-es reflektor méretére tekintettel) egy nagyobb legyet sem képes megtartani, de egy nagyobb szél elleni tartása is "0".benko5009 írta:Szia !Markkomarom írta:Szép napot mindenkinek! Alábbi kérdésem lenne: 5 elemes yagit tudnék készíteni,de 4 mm átmérőjű vas/alu huzalból. Ez jó lehet? Olvastam,hogy legjobb alu cső lenne,de nem tudok szerezni,csak drágán.
A minőségi alapanyagoknak sajnos "ára van", de ha valaki komolyan akar foglalkozni egy hobbival, akkor arra áldozni kel!
Üdv.
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
- Markkomarom
- Vételi telephely: Komárom
ING-SAT írta:CCIR URH-as antennák min. 10 mm, s max. 20 mm-es rúd, cső, vagy tetszőleges más profilú fémből készülhetnek. Nekem legkedvezőbb tapasztalataim a kb. 16 mm-es, edzett alumínium csőből készített CCIR URH antennákkal voltak. Egy ilyen alapanyagból készült antennának kellő tartása van ahhoz is, ha pld. megpihen rajta 8-10 vadgerle, stb. A 4 mm-es huzal (a cca. 150 cm-es reflektor méretére tekintettel) egy nagyobb legyet sem képes megtartani, de egy nagyobb szél elleni tartása is "0".benko5009 írta:Szia !Markkomarom írta:Szép napot mindenkinek! Alábbi kérdésem lenne: 5 elemes yagit tudnék készíteni,de 4 mm átmérőjű vas/alu huzalból. Ez jó lehet? Olvastam,hogy legjobb alu cső lenne,de nem tudok szerezni,csak drágán.
A minőségi alapanyagoknak sajnos "ára van", de ha valaki komolyan akar foglalkozni egy hobbival, akkor arra áldozni kel!
Üdv.
Szia! Van különösebb jelentősége a vastagságnak vételi szempontból? Nem tenném ki a tetőre,mivel nem tudom behozni a koaxot a lakásba,maximum egy mérésre az erkélyre tenném ki. A szobában is ellenne egy mérésre. Laptoppal lenne jó sdr-el valahol kitelepülve.
- Németh Józsi
- Vételi telephely: Békés
- Kapcsolat:
Hello "Markkomarom"!
Igen, van jelentősége, anyagvastagságtól függ az antenna sávszélessége...sőt az egész antennát újra kell tervezni, mert azonos hossz esetén vékonyabb/vastagabb anyag más-más rezonancia frekvenciát fog eredményezni. Ezt ismered? - MMANA - szoftveres antenna modellező.
Amúgy nézz körül a hirdetési oldalakon, néha lehet találni jó áron (pár ezer Ft) használt antennát. Pl az osztrák DVB-T-hez lakhelyeden legalább egy ilyen 91-elemes kell (ezzel sem lesz állandó vétel): http://www.jofogas.hu/hajdu_bihar/Elado ... 247639.htm - most URH antennát nem látok, de vettem már 900 Ft-ért is 5 elemes Yagi.
üdv Józsi
Igen, van jelentősége, anyagvastagságtól függ az antenna sávszélessége...sőt az egész antennát újra kell tervezni, mert azonos hossz esetén vékonyabb/vastagabb anyag más-más rezonancia frekvenciát fog eredményezni. Ezt ismered? - MMANA - szoftveres antenna modellező.
Amúgy nézz körül a hirdetési oldalakon, néha lehet találni jó áron (pár ezer Ft) használt antennát. Pl az osztrák DVB-T-hez lakhelyeden legalább egy ilyen 91-elemes kell (ezzel sem lesz állandó vétel): http://www.jofogas.hu/hajdu_bihar/Elado ... 247639.htm - most URH antennát nem látok, de vettem már 900 Ft-ért is 5 elemes Yagi.
üdv Józsi
- LuciFerko
- Vételi telephely: Enying/Székesfehérvár
Tegnap fogtam 48 mhz környékén pár angol STL-t, azok mennyivel mehetnek?
- Németh Józsi
- Vételi telephely: Békés
- Kapcsolat:
Szia!
https://en.wikipedia.org/wiki/Community ... ed_Kingdom
üdv Józsi
Pár Watt max. pár szor 10 Watt irányított sugárzás...amúgy a londoni kalóz ill. 'community stations' is RDS-sel jöttekLuciFerko írta:Tegnap fogtam 48 mhz környékén pár angol STL-t, azok mennyivel mehetnek?
https://en.wikipedia.org/wiki/Community ... ed_Kingdom
üdv Józsi