feci01 írta:175 cm primes dyras tükörrel veszem,nem tudom mikor erősödőt meg ezt a pozíciót nem próbálgattam sűrűn.
Sziasztok!
Tegnap este, mint egy kettő hónap "szünet után", ismét beraktam egy Ku-sávos fejet a Grante 180-as tükrömbe, hogy érdemben leteszteljem már, feci01 néhány napja jelzett vételi újdonságát a nyugati 31,5 fok (Intelsat 25) műholdpozícióban. A vételi tapasztalat igen meglepő, hiszen "bődületes" jelerősséggel vehető (nálam), a
Mali honosságú,
Cherifla TV programja, a 12,284 GHz (V), SR:2200, FEC:2/3, PIDs:2304/2305 transzponder adatokkal, MPEG-2,
DVB-S2 QPSK rendszerben sugározva. A
Lyngsat műholdas csatorna (frekvencia) lista min. 3.1 dB jelszint szükségletet jelez a stabil kép beállásához, ezzel szemben nálam a 180-as tükörrel, és egy régi Invacom LNB-vel, 9.0 dB-t meghaladó, s a kora éjszakai órákban, akár a 10.0 dB-is meghaladó jelszinttel vettem a programot, azaz vételéhez nálam a 140 cm-es antenna is elegendő lehet, köszönve a 2/3-os SR értékének, s hogy az
S2 rendszerűsége ellenére, nem
8PSK modulációt használnak a sugározása során. (Megjegyezendő, hogy a
Cherifla TV programja kizárólag e pozícióból vehető!)
Hogy miért is nem tudtam már az elindulása után, azaz 2015-ben megfogni e programot, azt ma már egyértelműen megállapítani nem tudom, de a tegnapi vételi kísérlet megkezdésekor, 12,300 GHz-től volt beállítva az automata keresési frekvencia, mivel az
ORTM és az
TM 2 Mali tv-programok Ku sávos frekvenciái, e műholdról 12,3 GHz feletti frekvencián voltak vehetők (amíg azokat nem 7/8-os FEC-el adták), s emiatt, ennek megfelelőn állítottam be a keresési frekvenciát már több éve az OMICOM S2 PC kártyámon, hiszen más Ku-sávos műsorok korábban nem voltak e műholdon. Így külön is köszönöm Ferinek, hogy felhívta a figyelmet erre vételi lehetőségre.
A "számomra új" vételi lehetőség beállítása után, a Mali tv-programból 16:9 képformátumban adott adásból rögzített logoim, inzertjeim köréből, 3 db. vételi fotómat is közreadnám:
.
.