Már igen régen, több mint 3 éve "nézgelődtem és vadászgattam" a keleti 42,0 fok (
Türksat 2A/3A/4A) műholdpozícióban. Fórumunkon 2012.06.07.-én számoltam be utoljára a keleti 42,0 fok (Türksat) műholdpozícióból vehető, kiemelt, török közszolgálati
SD és
HD rendszerű programok vételi lehetőségeiről.
Most a kiemelt közszolgálati változásokról, és az új
HD-s vételi lehetőségekről szeretnék több részben beszámolni. A
Türksat műholdpozíció azért is érdemelne nagyobb figyelmet, hisz innen kb. 250-300 török program vehető kódolatlanul is, köztük számos, kitűnő zenei és sportcsatorna programja kb. 110 cm-es antennával, s csak néhány, Törökországra fokuszált transzponder programjainak vételéhez szükséges 120-140 cm-es antenna.
A 2012.06.07.-i vételi beszámolómat mos azzal egészíteném ki a kódolatlanul vehető, SD képanyagú közszolgálati programok tekintetében, hogy;
- A korábban bemutatott, a törökországi kurdoknak szánt, de török nyelvű
TRT 6 programot időközben megszüntették és kurd nyelven indították el a
TRT Kurdis közszolgálati programot, amely a 11,096 GHz (H), SR:30000, FEC:5/6 értékű közszolgálati műsorcsomagból vehető.
- Új közszolgálati programként elindították az arab nyelvű,
TRT Arabic nevű programot, amely szintén a 11,096 GHz (H) transzponderű műsorcsomagból vehető.
- Egy teljesen új közszolgálati programot is elindítottak, az előző két programhoz hasonlóan, szintén
SD képtartalommal, ez a török nyelvű,
TRT Diyanet, amely a már említett 11,096 GHz (H) transzponderű közszolgálati műsorcsomag mellett, a 11,958 GHz (V), SR:27500, FEC:5/6 értékű további közszolgálati SD műsorcsomagból is vehető.
Az ismertetett új,
TRT közszolgálati programokat 2-2 db. vételi fotójával is bemutatom;
.
.
.