Földi rádió adások vétele - FM DX
Moderátor: ING-SAT
-
- Vételi telephely: Hatvan
Re: Földi rádió adások vétele - FM DX
Sziasztok,
Tegnap este hazaugrottam, s ránéztem a sávra. Elég jól adta magát a tropó. Sőt a kocsiban is tisztán vehető volt a 97.9 Radio N. Extra fogás nem lett, igaz nem is volt időm forgatni. Csak sima dél-nyugatra néző V antennával szkenneltem gyorsan.
Szabolcs
Tegnap este hazaugrottam, s ránéztem a sávra. Elég jól adta magát a tropó. Sőt a kocsiban is tisztán vehető volt a 97.9 Radio N. Extra fogás nem lett, igaz nem is volt időm forgatni. Csak sima dél-nyugatra néző V antennával szkenneltem gyorsan.
Szabolcs
- Németh Józsi
- Vételi telephely: Békés
- Kapcsolat:
Sziasztok!
Szilárdnak csak gratulálhatok az újabb szép vételekhez. Balázs, Bp-ről a német irány már nem az igazi...sok a hegy közvetlenül előtted, ami nem szerencsés. Sajnos a napokban nekem sem sikerült különleges vételeket elérni...most "nem látok ki" a Kárpát-medencéből.
üdv Józsi
Szilárdnak csak gratulálhatok az újabb szép vételekhez. Balázs, Bp-ről a német irány már nem az igazi...sok a hegy közvetlenül előtted, ami nem szerencsés. Sajnos a napokban nekem sem sikerült különleges vételeket elérni...most "nem látok ki" a Kárpát-medencéből.
üdv Józsi
- benko5009
- Vételi telephely: Budapest, Pesterzsébet †
Szia Józsi !Németh Józsi írta:Sziasztok!
Balázs, Bp-ről a német irány már nem az igazi...
üdv Józsi
Igazad van. Már az osztrákokat is sokszor csak jóval délebbi irányból tudom fogni, mint azt a földrajzi elhelyezkedésük indokolná.
Üdv.: Balázs
- Németh Józsi
- Kapcsolat:
Sziasztok!
Jelenleg dél felől észlelek terjedést...oly annyira, hogy egy újabb ország került be a troposzférikus vételeim listájába...hallgassátok: 92,3 MHz Radio Skopje - ezt az adást ezen a frekvencián egyetlen adó sugározza: Pelsiter, távolsága a vételi helyemtől 640 km. Ha valakinek ismerős ez az adó...egy extra rövid ugrásos TV-DX vételem is hozzá fűződik, két alkalommal is vettem az E4-es csatornán...sajnos Makedónia is túl van már az analóg lekapcsoláson.
üdv Józsi
Jelenleg dél felől észlelek terjedést...oly annyira, hogy egy újabb ország került be a troposzférikus vételeim listájába...hallgassátok: 92,3 MHz Radio Skopje - ezt az adást ezen a frekvencián egyetlen adó sugározza: Pelsiter, távolsága a vételi helyemtől 640 km. Ha valakinek ismerős ez az adó...egy extra rövid ugrásos TV-DX vételem is hozzá fűződik, két alkalommal is vettem az E4-es csatornán...sajnos Makedónia is túl van már az analóg lekapcsoláson.
üdv Józsi
- Sszilu
- Vételi telephely: Öttevény
Sziasztok, szia Józsi!
Gratulálok a makedón vételhez! Ez aztán igazi, DX-eseknek való adó, hányszor mondták el, hogy Makedónia!
Tegnap jó terjedés volt, leginkább az URH-sávon. Nagy térerővel jöttek román, és szerb adások, nálunk a déli irány nem volt igazán jó. Horvát és szlovén rádiók az egész sávon jöttek, de igazán messzire nem "hallottam el". Keletre annál inkább. Szeben, Gyergyó, Petrozsény is elérhető volt, több adó stabil, RDS-sztereo minőségen. Szeben vételénél 35-40 dB jelszintet mutatott a Sony ST-SE700, de sajnos az ugyaninnen sugárzott DVB-T adás nem volt fogható.
A legtávolabbi vételem, Gyergyó volt, kb. 635 km-ről, ahonnan két adást sikerült befognom, lent hallhatók is. Asztali tunerrel sokkal jobb minőségben jöttek ezek az adók, de a számítógépes SDR a győri adó irányában iszonyatosan gerjed, örülök, hogy egyáltalán sikerült felvételt készítenem. Az érdekesebb vételekből:
89,7 MHz: Mária Rádió, Erdély, Gyergyó, ~635 km
http://1drv.ms/1xNIQES
91 MHz: RR Actualitat, Bihar, ~425 km - RDS-sztereo
91,4 MHz: PRO FM, Gyergyó
http://1drv.ms/1xNIWfE
96,1 MHz: RR Cultural, Nagyvárad, ~365 km - RDS-szetero
96,5: Radio KULT, Varasd
100,7 MHz: PRO FM, Várful, ~550 km
100,7 MHz: RR Cultural, Temesvár, ~365 km
101,8 MHz: RR Actualitat, Szeben, ~545 km - RDS-sztereo
101,9 MHz: Radio Zakarpattya FM, Huszt
102,5 MHz: RR Actualitat, Resica, ~465 km - RDS-sztereo
103,7 MHz: RR Cultural, Szeben, ~545 km
104,1 MHz: KISS FM, Petrozsény, ~515 km - RDS-sztereo
http://1drv.ms/1wVXN8t
http://1drv.ms/1o4eSMY
104,1 MHz: RR Actual, Nagyvárad, ~365 km
Szabadka (több frkein), Újvidék (több frkein), Belgrád (95,3 MHz) most, délelőtt is RDS-sztereo minőségben fogható volt,
sajnos, mostanra jelentősen gyengült a tropó.
Üdv.: Szilárd
Gratulálok a makedón vételhez! Ez aztán igazi, DX-eseknek való adó, hányszor mondták el, hogy Makedónia!
...ismerős, ugyanakkor, mint nálatok, egy alkalommal Öttevényen is bejött, igaz nem olyan jó minőségben, mint Neked, valószínű, hogy azért, mert csak egy 9 elemes CCIR URH-antennával sikerült a vétel.Németh Józsi írta:Ha valakinek ismerős ez az adó...egy extra rövid ugrásos TV-DX vételem is hozzá fűződik, két alkalommal is vettem az E4-es csatornán...
Tegnap jó terjedés volt, leginkább az URH-sávon. Nagy térerővel jöttek román, és szerb adások, nálunk a déli irány nem volt igazán jó. Horvát és szlovén rádiók az egész sávon jöttek, de igazán messzire nem "hallottam el". Keletre annál inkább. Szeben, Gyergyó, Petrozsény is elérhető volt, több adó stabil, RDS-sztereo minőségen. Szeben vételénél 35-40 dB jelszintet mutatott a Sony ST-SE700, de sajnos az ugyaninnen sugárzott DVB-T adás nem volt fogható.
A legtávolabbi vételem, Gyergyó volt, kb. 635 km-ről, ahonnan két adást sikerült befognom, lent hallhatók is. Asztali tunerrel sokkal jobb minőségben jöttek ezek az adók, de a számítógépes SDR a győri adó irányában iszonyatosan gerjed, örülök, hogy egyáltalán sikerült felvételt készítenem. Az érdekesebb vételekből:
89,7 MHz: Mária Rádió, Erdély, Gyergyó, ~635 km
http://1drv.ms/1xNIQES
91 MHz: RR Actualitat, Bihar, ~425 km - RDS-sztereo
91,4 MHz: PRO FM, Gyergyó
http://1drv.ms/1xNIWfE
96,1 MHz: RR Cultural, Nagyvárad, ~365 km - RDS-szetero
96,5: Radio KULT, Varasd
100,7 MHz: PRO FM, Várful, ~550 km
100,7 MHz: RR Cultural, Temesvár, ~365 km
101,8 MHz: RR Actualitat, Szeben, ~545 km - RDS-sztereo
101,9 MHz: Radio Zakarpattya FM, Huszt
102,5 MHz: RR Actualitat, Resica, ~465 km - RDS-sztereo
103,7 MHz: RR Cultural, Szeben, ~545 km
104,1 MHz: KISS FM, Petrozsény, ~515 km - RDS-sztereo
http://1drv.ms/1wVXN8t
http://1drv.ms/1o4eSMY
104,1 MHz: RR Actual, Nagyvárad, ~365 km
Szabadka (több frkein), Újvidék (több frkein), Belgrád (95,3 MHz) most, délelőtt is RDS-sztereo minőségben fogható volt,
sajnos, mostanra jelentősen gyengült a tropó.
Horváth Szilárd
- benko5009
- Vételi telephely: Budapest, Pesterzsébet †
Dél-Délkeletről egész tűrhető tropo !
Bosnyákok, horvátok stb...
Bosnyákok, horvátok stb...
- Németh Józsi
- Kapcsolat:
Szia Szilárd!Sziasztok!
Gratulálok neked is a szép vételekhez!
üdv Józsi
Gratulálok neked is a szép vételekhez!
Hát igen, egy kb. 40 perces rádiójátékot követően illett is bemondani az azonosítót, mire az azonosítót vettem, már webes stream alapján azonosítottam...szerencsére kb. 2 óra hosszat tartott a jó vétel. Sajnos mást nem sikerült vennem ilyen nagy távolságból, pedig 680km-re már van egy görög adó is...Sszilu írta:Ez aztán igazi, DX-eseknek való adó, hányszor mondták el, hogy Makedónia!
Szép! - bár én gyanítom, hogy nem ezt az adót vetted. Itt a 104,1-en a nagyváradi adó vehető - állandóan...Sszilu írta:104,1 MHz: RR Actual, Orsova, ~505 km, 0,05 kW
üdv Józsi
- Sszilu
Szia Józsi!
Gondoltam én is, hogy Nagyvárad, csakhogy vertikális polarizációval meg sem nyikkant. Az FMSCAN szerint vertikális polarizációval sugároz, bár lehet, hogy téves. Ha téves, akkor ez esetben egyértelmű a helyzet, a kérdés annyi, hogy H-, vagy V-polárral sugároz. Ennek Te vagy a megmondhatója! Írd meg, légy szíves!
Gondoltam én is, hogy Nagyvárad, csakhogy vertikális polarizációval meg sem nyikkant. Az FMSCAN szerint vertikális polarizációval sugároz, bár lehet, hogy téves. Ha téves, akkor ez esetben egyértelmű a helyzet, a kérdés annyi, hogy H-, vagy V-polárral sugároz. Ennek Te vagy a megmondhatója! Írd meg, légy szíves!
Jó lett volna az a görög adó, bár Pelister sem rossz! Előbb-utóbb meglesz az!Németh Józsi írta:pedig 680km-re már van egy görög adó is...
Horváth Szilárd
- Németh Józsi
- Kapcsolat:
Szia!
üdv Józsi
Nagyvárad H-ban sugároz: 96,1; 104,1; 107,6 Sony-n mérve 50-52dB-s jelszinttel veszem mindhárom adást. V-ben nagyobb teljesítménnyel a 93,2 ad, itt az is RDS sztereó, de csak 41 dB-s a jelszintje.Sszilu írta:Gondoltam én is, hogy Nagyvárad, csakhogy vertikális polarizációval meg sem nyikkant. Az FMSCAN szerint vertikális polarizációval sugároz, bár lehet, hogy téves. Ha téves, akkor ez esetben egyértelmű a helyzet, a kérdés annyi, hogy H-, vagy V-polárral sugároz. Ennek Te vagy a megmondhatója! Írd meg, légy szíves!
üdv Józsi
- Sszilu
Szia Józsi!
Köszönöm a pontos infót, javítva!
Köszönöm a pontos infót, javítva!
Horváth Szilárd