Szia Szilárd és logovadász!Sszilu írta:Szia Csadam!csadam írta:Szép napot mindenkinek!
A kabhegyi frekvenciacsere óta a két ingyenes muxon az új frekvenciákon jelerősség-csökkenést tapasztaltam:
K61: 67-68% / K22: 65%
K64: 68-69% / K57: 67%
A jelminőség mindnégy esetben 90%, az adó tőlem 46 km-re van. Az antenna egy Iskra DTX-92F antenna Ny-DNy felé állítva + egy Iskra erősítő panel + egy Tecatel FA-QP2470 tápfeladó, a vevő egy Alma S2300 HD combo vevő. Ilyen jelerősség mellett az adás esős időszakban nem fog romlani esetleg ne adj' Isten eltűnni?
46 km távolságról, az adóteljesítményeket és a vevőrendszeredet figyelembe véve, biztosan nem fog eltűnni a vétel. A jelerősség csökkenéslnek magyarázata egyszerű: a DTX-92F egy V. sávra kihegyezett antenna, magasabb frekin sokkal jobban dolgozik, mint pl. a 22-esen.
Üdv.: Szilárd
Szilárd: Ismerem az antenna "képességeit" és köszönöm a választ. Csak furcsállottam, hogy a 23-ason már 71% a jelerősség (Graz/Rechnitz).
Logovadász: Van rálátásom az adóra és az adó vételkörzetében amúgy is benne vagyok, hiszen egy 4 elemes yagival a padláson is sikerült kihozni a 100%-ot belőle, és az analóg adások is jött jöttek itt és a rádiók stereo lefedettségében is benne vagyok. (A falu DX szempontból jó földrajzi adottságokkal rendelkezik.) Az antenna azért van ebben az irányban, mert ez a megoldás a legjobb a magyar-osztrák (-szlovén-horvát) együttes vételre. A box pedig minden DVB-T adásra 65-73% jelerősséget mutat, a műholdast is gyengébbnek mutatja, mint az előtte használt DVB-S box.