Sziasztok!ING-SAT írta:Én az E. Spindler német-, és magyar nyelvűből dolgozom, s Ő 14-16 mm-es elem átmérőt javasol az URH antennákhoz. De ez csak egy észrevétel.benko5009 írta: [Ezek a "hivatalos" méretek. (FM9.2 Compact tipusú Peter Körner-féle tervezés)
9 elemes yagi 3 reflektorral, de nem lesz hosszabb mint két méter. ..
A Spindlerből közreadnék egy: G = 9,7 dB, αE = 46o, αH = 55o, E/H = 15 dB, azaz "lórúgásos" Yagi rendszerű URH antenna mértezését, hátha valakit érdekel. Én ezzel Bagról (Gödöllő – Aszód között) szinte állandó jelleggel vettem a svajci URH adókat.
..
Sajnos ez az antenna manapság már "kevés", mégpedig a 15dB-es előre/hátra viszony miatt. Annyira sok adóállomás üzemel a környékünkön, van olyan frekvencia, amin egy 360°-os forgatás során 4 különböző adóállomás jön állandóan egy 10 elemes Yagival, aminek 27-30dB E/H-ja van.
pl: 101,8 MHz:
északról Szent István Rádió - Tokaj RDS sztereó
délről RTS B202 - Újvidék RDS sztereó
keletről RR1 - Nagyszeben (?) RDS sztereó
észak-nyugatról Radio Viva - Pozsony sztereó, néha RDS is lejön
A régi Hirschmann FM50 antennával Tokaj és Pozsony vétele esélytelen volt a közelebbi ill. nagyobb teljesítményű hátulról érkező adók jele miatt.
Misi, esetleg emlékszel még, hogy milyen frekvenciákon vetted anno a svájci adókat?
üdv Józsi