DAB
Moderátor: ING-SAT
- NagyTamás
- Vételi telephely: Pápa-Borsosgyőr
Re: DAB
Szia Gyuri, szia Szilárd !
Gratulálok a távoli Tropós vételekhez.Nálam ez a két nap nem hozott ilyen távoli vételeket.Volt vételem É-Ny-ról, de csak a cseh területről, kb 400 km-ig a 7C, 7D, 9B és 9D csatornákon. Inkább a Déli és Északi vételek voltak kicsit erősebbek.Szerbiától Szlovéniáig ill. Szlovákia , Lengyelország felől.
További sikeres vadászatot.
Üdv: Tamás
Gratulálok a távoli Tropós vételekhez.Nálam ez a két nap nem hozott ilyen távoli vételeket.Volt vételem É-Ny-ról, de csak a cseh területről, kb 400 km-ig a 7C, 7D, 9B és 9D csatornákon. Inkább a Déli és Északi vételek voltak kicsit erősebbek.Szerbiától Szlovéniáig ill. Szlovákia , Lengyelország felől.
További sikeres vadászatot.
Nagy Tamás
- Sszilu
- Vételi telephely: Öttevény
DAB (CZ)
Sziasztok!
Tamás, ezek szerint nagy szerencsém volt, valahol kettőnk között lehetett a tropó határa. Az kb. 40 km, nem sok kellett volna, hogy nálad is berobbanjon a jó vétel!
Feri, neked is gratulálok, nagyszerű vételek!
A 6A HESSEN NORD, és a 7B hr radio nagyon érdekesen jött nálam. Habichtswald és Hoher Meißner mixben adnak, és H polárral, a sima Quaddal előbb, és jobb minőségben jöttek, mint V-ben a dupla yagival. Később aztán megfordult a helyzet, a nagyobb nyereségű antennacsoporttal jobban jött mindkét csomag. Minden esetre érdekes megfigyelés, nem először fordult elő ilyen.
Jó lenne még ebben a szezonban még legalább egy ilyen erős tropó!
Ami miatt írok az az, hogy Jihlava körzetéből tesztelték ma reggel a 2. országos csomagot a csehek (CDG), és a vacak vétel ellenére sikerült elcsípni a csomagot 6707-es TII-vel:
Jó vételt, üdv.: Szilárd
Szerkesztve:
Ma, 18-án ugyancsak a 7B-n a 6703-as adó tesztel.
Tamás, ezek szerint nagy szerencsém volt, valahol kettőnk között lehetett a tropó határa. Az kb. 40 km, nem sok kellett volna, hogy nálad is berobbanjon a jó vétel!
Feri, neked is gratulálok, nagyszerű vételek!
A 6A HESSEN NORD, és a 7B hr radio nagyon érdekesen jött nálam. Habichtswald és Hoher Meißner mixben adnak, és H polárral, a sima Quaddal előbb, és jobb minőségben jöttek, mint V-ben a dupla yagival. Később aztán megfordult a helyzet, a nagyobb nyereségű antennacsoporttal jobban jött mindkét csomag. Minden esetre érdekes megfigyelés, nem először fordult elő ilyen.
Jó lenne még ebben a szezonban még legalább egy ilyen erős tropó!
Ami miatt írok az az, hogy Jihlava körzetéből tesztelték ma reggel a 2. országos csomagot a csehek (CDG), és a vacak vétel ellenére sikerült elcsípni a csomagot 6707-es TII-vel:
Szerkesztve:
Ma, 18-án ugyancsak a 7B-n a 6703-as adó tesztel.
Horváth Szilárd
- NagyTamás
- Vételi telephely: Pápa-Borsosgyőr
DAB (SI)
Sziasztok!
Elindult a Szlovén R4 Multiplex az 5A csatornán.Az ID 9600 , a MUX neve SLO DAB+ R4 , az adóállomás TI kódja 0809 (a nevéről nincs infóm).
Hamarosan várható az R5 multiplex indulása is.?
Elindult a Szlovén R4 Multiplex az 5A csatornán.Az ID 9600 , a MUX neve SLO DAB+ R4 , az adóállomás TI kódja 0809 (a nevéről nincs infóm).
Hamarosan várható az R5 multiplex indulása is.?
Nagy Tamás
- Kocsis Ferenc
- Site Admin
- Vételi telephely: Fertőd
- Kapcsolat:
Re: DAB (SI)
A jel nálam is jelen van, ami alapján az adó helye Lendva környéke lehet...NagyTamás írta: 2024.12.18. 18:14Elindult a Szlovén R4 Multiplex az 5A csatornán.Az ID 9600 , a MUX neve SLO DAB+ R4 , az adóállomás TI kódja 0809 (a nevéről nincs infóm).
Csak nem magyarnyelvű mux?
- Sszilu
Sziasztok!Kocsis Ferenc írta: 2024.12.18. 18:33A jel nálam is jelen van, ami alapján az adó helye Lendva környéke lehet...NagyTamás írta: 2024.12.18. 18:14Elindult a Szlovén R4 Multiplex az 5A csatornán.Az ID 9600 , a MUX neve SLO DAB+ R4 , az adóállomás TI kódja 0809 (a nevéről nincs infóm).
Csak nem magyarnyelvű mux?
Nálam is jön az adó, 9-10 dB körül van, szépen szól is, közben a 10D és a 12B 26 dB körül van.
Nem magyar nyelvű, íme egy rövid videó:
https://www.youtube.com/watch?v=FcuWnzdrIcQ
Az adóbeállítások még nem jók, mert ritmikusan akadozik a hang, főleg az első rádiónál.
Szerkesztve: 0812 kóddal elindult egy újabb adó az R4 csomagban, a térerőt tekintve, kb. úgy jön, mint a 10D és a 12B, R1, R2 mux.. Talán Pohorje kapcsolt be.
Horváth Szilárd
- Kocsis Ferenc
- Site Admin
- Kapcsolat:
DAB (SI)
Ez utóbbi adó tényleg Pohorje lesz, az adó irányából itélve...Sszilu írta: 2024.12.18. 19:40Nálam is jön az adó, 9-10 dB körül van, szépen szól is, közben a 10D és a 12B 26 dB körül van.
Nem magyar nyelvű...
Az adóbeállítások még nem jók, mert ritmikusan akadozik a hang, főleg az első rádiónál.
Szerkesztve: 0812 kóddal elindult egy újabb adó az R4 csomagban, a térerőt tekintve, kb. úgy jön, mint a 10D és a 12B, R1, R2 mux.. Talán Pohorje kapcsolt be.
- Sszilu
Sziasztok, szia Feri!Kocsis Ferenc írta: 2024.12.21. 00:07Ez utóbbi adó tényleg Pohorje lesz, az adó irányából itélve...Sszilu írta: 2024.12.18. 19:40Nálam is jön az adó, 9-10 dB körül van, szépen szól is, közben a 10D és a 12B 26 dB körül van.
Nem magyar nyelvű...
Én nem tudom megállapítani a pontos irányt, a kis szögeltérés és a vételben meglévő hullámzás miatt. A CIR-en látható 2 jel alapján lehet, hogy ez inkább Plesivec (0812, 0 km) és Lasko (0809, + 8 km) lesz. A másik észrevétel, hogy az erősebb 0812 nem együtt hullámzik a 10D Pohorjével. Persze a nagy frekvenciatávolság (a terjedés szempontjából nézve) az 5A és 10D között is okozhat ilyet, de majd kiderül.
Esetleg tudnál az 5A-ról feltenni egy képernyőfotót, amin a CIR is látszik az 5A-n?
Jó vételt!
Üdv.: Szilárd
Horváth Szilárd
- Kocsis Ferenc
- Site Admin
- Kapcsolat:
Szevasztok! Szevasz Szilárd!Sszilu írta: 2024.12.21. 12:17Sziasztok, szia Feri!
Én nem tudom megállapítani a pontos irányt, a kis szögeltérés és a vételben meglévő hullámzás miatt. A CIR-en látható 2 jel alapján lehet, hogy ez inkább Plesivec (0812, 0 km) és Lasko (0809, + 8 km) lesz. A másik észrevétel, hogy az erősebb 0812 nem együtt hullámzik a 10D Pohorjével. Persze a nagy frekvenciatávolság (a terjedés szempontjából nézve) az 5A és 10D között is okozhat ilyet, de majd kiderül.
Esetleg tudnál az 5A-ról feltenni egy képernyőfotót, amin a CIR is látszik az 5A-n?
Jó vételt!
Üdv.: Szilárd
Kérdésed jogos, de:
- Nálam Pohorje irányából a legnagyobb a jelszint, elkülönül Plesivec irányából tapasztalható jelszinttől.
- Maribor közelsége miatt valószínübb Pohorje tesztelése.
- Viszont nálam az analóg korszakban is Plesivec vétele jelszintben jóval meghaladta Pohorje jelszintjét.
- Mellesleg nálam nem hullámzik a vétel! Teljesen stabil.
- Az előző bejegyzésemnél javítottam a fotó linkjét. Már nagyítható!
Üdv: Feri
-
- Vételi telephely: Hatvan
Re: DAB
Sziasztok,
Rég kapcsoltam be a DAB vevőt, hisz az antenna is a földön volt. A tegnapi tropo alkalmaval feltettem a 14 elemes cseh antennát. Majd a későbbiekben csatolok képeket a vételekről.
Ami viszont szemet szúrt, hogy 12C Bratislava szerintem növelte a teljesítményét, mert ma reggel is, a tropo elmúltával stabil a vétel. Régebben csak jelnyomok voltak onnan.
Szabolcs
Rég kapcsoltam be a DAB vevőt, hisz az antenna is a földön volt. A tegnapi tropo alkalmaval feltettem a 14 elemes cseh antennát. Majd a későbbiekben csatolok képeket a vételekről.
Ami viszont szemet szúrt, hogy 12C Bratislava szerintem növelte a teljesítményét, mert ma reggel is, a tropo elmúltával stabil a vétel. Régebben csak jelnyomok voltak onnan.
Szabolcs