DAB
Moderátor: ING-SAT
- podapu
- Vételi telephely: Szarvas
Re: DAB
Sziasztok.
A tropó elöre jelzést figyelve, nem érdemes bekapcsolni a vevőkészüléket. De ez nem igy van, ezt nem olyan rég már kifejtettem. És ilyen a mai nap is.
Ez a 10. nap ebben a hónapban hogy nincs tropó előre jelezve mág is van vétel és nem is rossz. Eddig 14 vételi nap volt ebben a hónapban és jó távoli vételek is voltak.
A legnagyobb távolság meghaladta az 500 km-t is.
Ha rá nézünk a mai előre jelzésre ezt látjuk.
Ha viszont még is be kapcsoljuk a készüléket akkor meg azt látjuk hogy reggel fél 6-tól folyamatosan vehető a Lengyel DAB adás a 11A csatornán 1013 Tii kod.
Vehető az Osztrák és a Szlovák DAB adás, Gyenge jelszintet mutat a Horvát és Szlovén DAB.
Ahhoz képest hogy napok óta nincs tropó egészen jó a vétel!
Ha valaki rá szánja magát és megnézi nem e jön környezetéven valami jó DAB adás, akkor jó vételt kívánok!
A tropó elöre jelzést figyelve, nem érdemes bekapcsolni a vevőkészüléket. De ez nem igy van, ezt nem olyan rég már kifejtettem. És ilyen a mai nap is.
Ez a 10. nap ebben a hónapban hogy nincs tropó előre jelezve mág is van vétel és nem is rossz. Eddig 14 vételi nap volt ebben a hónapban és jó távoli vételek is voltak.
A legnagyobb távolság meghaladta az 500 km-t is.
Ha rá nézünk a mai előre jelzésre ezt látjuk.
Ha viszont még is be kapcsoljuk a készüléket akkor meg azt látjuk hogy reggel fél 6-tól folyamatosan vehető a Lengyel DAB adás a 11A csatornán 1013 Tii kod.
Vehető az Osztrák és a Szlovák DAB adás, Gyenge jelszintet mutat a Horvát és Szlovén DAB.
Ahhoz képest hogy napok óta nincs tropó egészen jó a vétel!
Ha valaki rá szánja magát és megnézi nem e jön környezetéven valami jó DAB adás, akkor jó vételt kívánok!
Üdv.: podapu
- podapu
Sziasztok.
Említettem hogy gyakori vételek voltak a májusi hónapban. Akadt egy két érdekesség, abban hogy vagy nagy volt a térerő és hatalmas jelszinttel volt vehető az adás,
vagy egy frekvencián három, vagy 5 adás is vehető volt egy időben.
Május 21.
Horvátország, Psunj 8C/V, Ritkábban veszem ezt az adást mint Zágrábot vagy Ivanscicát, de most nagy térerővel volt vehető.
Május 22.
Nem sokat szoktam írni a Szerb adásokról, de ennek csak az az oka hogy DAB-ban az egyetlen ország, állandóan veszem az adását.
De most említést érdemel mert ekkora nagy jelszinttel ritkán veszem a DAB adásukat. Szabadka: 41dB, Ujvidék: 30dB, Avala:29dB.
Szlovénia Május 24.
Ezen a napon fogtam a legtávolabbi adást a 10D/V Krim 514.1 km.
A Qirx programnak köszönhető az összetettségének és a hatalmas adatbázisának, hogy egy irányból ugyan azon a frekvencián jó térerő esetén,
több adót i tud azonosítani.
12B/V
De a legtöbb adást az 5D/V csatornán Ausztriából sikerült vennem. Tévedésnek nincs esélye a Qirx program meghatározza az adó helyét és távolságát.
itt a legtávolabbi adó Sankt Pölten.
Említettem hogy gyakori vételek voltak a májusi hónapban. Akadt egy két érdekesség, abban hogy vagy nagy volt a térerő és hatalmas jelszinttel volt vehető az adás,
vagy egy frekvencián három, vagy 5 adás is vehető volt egy időben.
Május 21.
Horvátország, Psunj 8C/V, Ritkábban veszem ezt az adást mint Zágrábot vagy Ivanscicát, de most nagy térerővel volt vehető.
Május 22.
Nem sokat szoktam írni a Szerb adásokról, de ennek csak az az oka hogy DAB-ban az egyetlen ország, állandóan veszem az adását.
De most említést érdemel mert ekkora nagy jelszinttel ritkán veszem a DAB adásukat. Szabadka: 41dB, Ujvidék: 30dB, Avala:29dB.
Szlovénia Május 24.
Ezen a napon fogtam a legtávolabbi adást a 10D/V Krim 514.1 km.
A Qirx programnak köszönhető az összetettségének és a hatalmas adatbázisának, hogy egy irányból ugyan azon a frekvencián jó térerő esetén,
több adót i tud azonosítani.
12B/V
De a legtöbb adást az 5D/V csatornán Ausztriából sikerült vennem. Tévedésnek nincs esélye a Qirx program meghatározza az adó helyét és távolságát.
itt a legtávolabbi adó Sankt Pölten.
- podapu
Sziasztok.
Egy észrevétel. Az "fmscan.org Radio Frequencies & Transmitter Maps worldwide" Térképen valaki át írattatta a Psunj DAB adóállomás TII kódját ami 0101, és igy most 0102 lett Belje és Psunj is.
Tegnap még vehető és azonosítható volt az adás, na mai naptól már nem azonosítható!
Egy dolgot illene tudni a kódokat nem az amatőrök találják ki hanem az adást sugárzó adók sugározzák a Tii kódokat is!
Egy észrevétel. Az "fmscan.org Radio Frequencies & Transmitter Maps worldwide" Térképen valaki át írattatta a Psunj DAB adóállomás TII kódját ami 0101, és igy most 0102 lett Belje és Psunj is.
Tegnap még vehető és azonosítható volt az adás, na mai naptól már nem azonosítható!
Egy dolgot illene tudni a kódokat nem az amatőrök találják ki hanem az adást sugárzó adók sugározzák a Tii kódokat is!
- Laczó János
Szuper vagy Gyuri!
- Arthur
- Kapcsolat:
12D Jihlava,Javořice (CZE) / Reception in Belgrade,distance:625km
https://www.youtube.com/watch?v=xbJY5OLB4XU
https://www.youtube.com/watch?v=xbJY5OLB4XU
- NagyTamás
- Vételi telephely: Pápa-Borsosgyőr
Szervusztok !
Az elmúlt pár nap hozott némi tropó terjedést az É-ÉNy irányból.
A Csehország keleti területéről (12D), illetve Németország Bajor területéről (7D, 11D) vettem DAB+ adást.
CZE Jesenik 12D
CZE Ostrava 12D
CZE Brno-Hády 12D
CZE Brno-Kojál 12D
CZE Zlin 12D
CZE Jihlava-Stráznik 12D
CZE Jihlava-Javorice 12D
D Rotthalmünster 7D
D Mallersdorf-Hofkirchen 7D
D Bajern 11D ( a TII kódot nem vette le )
Ezen kívül az állandó vételek is jöttek (Osztrák, Szlovák, Szlovén, Horvát ).
Ha valaki használ Qt-DAB progit, letölthető a 4.0 verzió.Én ezt használtam.Nagyon jó a keskeny sávú szűrő (1.56 MHz).
És a config- ban is van pár új funkció.
Üdv: Tamás
Az elmúlt pár nap hozott némi tropó terjedést az É-ÉNy irányból.
A Csehország keleti területéről (12D), illetve Németország Bajor területéről (7D, 11D) vettem DAB+ adást.
CZE Jesenik 12D
CZE Ostrava 12D
CZE Brno-Hády 12D
CZE Brno-Kojál 12D
CZE Zlin 12D
CZE Jihlava-Stráznik 12D
CZE Jihlava-Javorice 12D
D Rotthalmünster 7D
D Mallersdorf-Hofkirchen 7D
D Bajern 11D ( a TII kódot nem vette le )
Ezen kívül az állandó vételek is jöttek (Osztrák, Szlovák, Szlovén, Horvát ).
Ha valaki használ Qt-DAB progit, letölthető a 4.0 verzió.Én ezt használtam.Nagyon jó a keskeny sávú szűrő (1.56 MHz).
És a config- ban is van pár új funkció.
Nagy Tamás
- NagyTamás
Sziasztok !
A tropo előrejelzés ma délelőttre ÉNy felől jelzett terjedést.
Így én is arra az irányra koncentráltam, és a következő vételek sikerültek
Csehország
12D Jihlava TII - 6505 263 km
12D Velké Mezirici TII - 6502 251 km
12D Rosice TII - 5502 222 km
7A Praha/Mahlerovy sady TII - nincs 378 km
11A Praha/Stadion TII - 1101 381 km
6D Usti nad Labem TII - 0604 440 km
Németország
9A Neustadt TII - 3910 472 km
Lengyelország
5B Palkowice TII - 1216 477 km
A tropo terjedésről készült prognózisok ritkán pontosak, de mára eltalálták.
A tropo előrejelzés ma délelőttre ÉNy felől jelzett terjedést.
Így én is arra az irányra koncentráltam, és a következő vételek sikerültek
Csehország
12D Jihlava TII - 6505 263 km
12D Velké Mezirici TII - 6502 251 km
12D Rosice TII - 5502 222 km
7A Praha/Mahlerovy sady TII - nincs 378 km
11A Praha/Stadion TII - 1101 381 km
6D Usti nad Labem TII - 0604 440 km
Németország
9A Neustadt TII - 3910 472 km
Lengyelország
5B Palkowice TII - 1216 477 km
A tropo terjedésről készült prognózisok ritkán pontosak, de mára eltalálták.
Nagy Tamás
- NagyTamás
Sziasztok !
Ma reggel egy olyan adót sikerült elcsípnem, amire régóta vadásztam.
Ez a 6A csatornán Klagenfurt1/Dobratsch-Villacher Alpe (AUT TII-0901 256fok 296km v pol.).Azért nehéz elcsipni, mert azonos irányban van a Wolfsberg1 adóval (AUT TII-0902 254fok 196km v pol.) , ami sokkal közelebb van.Eddig a 6A csatornán csak a Wolfsberg1 jött.
A Qt-DAB 4.0 progin a keskeny sávú szűrőt bekapcsolva már meg is volt Klagenfurt1.
6A Klagenfurt1 AUT TII-0901
Üdv. Tamás
Ma reggel egy olyan adót sikerült elcsípnem, amire régóta vadásztam.
Ez a 6A csatornán Klagenfurt1/Dobratsch-Villacher Alpe (AUT TII-0901 256fok 296km v pol.).Azért nehéz elcsipni, mert azonos irányban van a Wolfsberg1 adóval (AUT TII-0902 254fok 196km v pol.) , ami sokkal közelebb van.Eddig a 6A csatornán csak a Wolfsberg1 jött.
A Qt-DAB 4.0 progin a keskeny sávú szűrőt bekapcsolva már meg is volt Klagenfurt1.
6A Klagenfurt1 AUT TII-0901
Üdv. Tamás
Nagy Tamás