Kedves Tóth László Zsolt!radiomax írta:Az 1955-ös magyarországi kezdés az 1954. No ebből is látszik, hogy nem igazán nézett utána a hozzászóló szerzője mielőtt kritizálna kimerítően. Másrészt borítékolni lehetett, hogy egy idő után nem marad DVB-T szabványban a műsorszórás a DVB-T2 előnyei miatt. Csak szerintem ezt sose fogja Magyarország kihasználni. Csak nézzétek mennyi a szabadon fogható és a kódolt csatornák aránya. Minden más országban sokkal több a szabadon nézhető Románia kivételével.
Nem tudom mire vélni a bejegyzését, a megjegyzését, a "kritizálást", az milyen "nemes cél" érdekében íródott?
Ez nem egy szét trollkolandó fórum, hanem egy amatőri, baráti közösség tagjainak információ megosztó oldala, akik 20-30-40 vagy akár 50 éve is TV-DX, majd URH rádió - FM DX infókat, vételi tapasztalatokat cserélnek, osztanak meg, most már nem postai levelek, hanem a net segítségével, amit persze szívesen megosztunk a téma iránt érdeklődőkkel is.
Természetesen, a magyarországi tévézés kísérleteinek elindulása 1954, így a "megkifogásolt" 1955-ös adatmegjelölés, egy figyelmetlen, véletlen elírásom, de az akkori téma szempontjából ez semmilyen jelentőséggel nem bírt.
Amint az minden "vájt-fülű" előtt ismert, nekem meg túl a 70-en ismernem illik, valóban 1954-ben indult el a kísérleti adás, bár ekkor talán még Rákosi Mátyásnak sem volt olyan tv-készüléke, amellyel a mini adótoronyból sugározott, akár csak kísérleti adást lehetett volna vennie.
Akkor konkrétabban; az első hazai televízió "adásra" 1954 január 20.-án került sor a Posta Agancs utcai stúdiójában, amit a Váci utcai Főposta épületében vettek a meghívott újságírók és a Filmhíradó stábjának jelenlétében. Míg az első televíziós (film) felvételre 1954. szeptember 2.-án került sor, az első helyszíni közvetítések pedig egy Ikarusz autóbuszba épített magyar gyártmányú 4 kamerás berendezéssel történtek, és az első szabadtérben felvett előadás során 1956. április 4.-i katonai dísszemlét hozták az akkor még "kevés számú képernyőre". Így indult, és folytathatnám az infókat a téma iránt tényleg érdeklődők felé....
Egyébként, a lábjegyzetileg megjelölt weboldalamon is 20 éve olvasható (már akit egyáltalán komolyan érdekel ez a téma) a "Magyar Televízió monoszkóp történelme" könyvtárban is az 1954-es magyar tévés "indulásról" infóm, de a már cca. 40 éve írt, TV-DX vételi lehetőségek bemutatásáról összeállított első könyvemben is hivatkoztam az "őstörténetre". Mint ahogy az is ismert, hogy 1955 volt az az év, amikor elindult el a kísérleti adások körében az első vetített monoszkóp alkalmazása, azaz dr. Nemes Tihamér (1895-1960) mérnök által a Posta Kísérleti Állomás számára készített, első tv-monoszkóp "bevezetése".
Végezetül, még egy őstörténeti infó; Hazánkban televízió műsort először az 1939-es budapesti nemzetközi vásáron láthattak a nézők, filmközvetítés formájában, a dr. Nemes Tihamér által készített zártláncú rendszer segítségével. Tehát, Európa egyetlen országával szemben sem kell "kishitűnek" lenni a televíziós technikai eredményeink tekintetében!
Így, továbbra sem értem a mérhetetlen élet és szakmai tapasztalattal megfogalmazott írás érdemi célját. ...
Üdvözlettel;
dr. Hajdú Mihály